Om ädelmetallen guld

Guld är en mytomspunnen metall, den ädlaste och en av de mest dyrbara vi har. Den latinska beteckningen är Aurum, oftast förkortat till det kemiska tecknet Au.

 

Guld

Guld hittas och bryts främst i underjordiska ådror, där det uppträder i berggrunden som små korn. Guld kan i regel ses med blotta ögat med sin glänsande, gulaktiga färg. Metallen guld är dessutom oerhört mjuk och kan användas i alla möjliga sammanhang från smycken till stridsflygplan, men genom tiderna har guld givetvis främst använts som betalningsmedel. De senaste åren har vi sett en explosionsartad utveckling på världens guldpris.

Var hittar du guld?

Guld kan hittas i berggrunden, i underjordiska småtunnlar, och i guldrik jord. Formen på guld är kornaktigt och klumpigt. Människan har sedan flera hundra år ansett att guld är en ”attraktiv” metall. Kanske pga av dess gula och glänsande färg. Anledningen till att det är en värdefull metall, annat än estetisk skönhet, är att denna kompakta och mjuka metall är den mest formbara och kemiskt tåliga av alla kända metaller som nämns ovan. Bara s.k. kungsvatten – en blandning av saltsyra och salpetersyra – kan lösa upp guld, och ett enda gram kan pressas ut till ett kvadratmeterstort blad. Guld kan heller inte rosta.

 

Guldklump Grå Bakgrund

Guldfyndigheter kan inte bara göras i underjorden, utan även i de flesta svenska hemmen. Nästan alla har någon form av guld hemma, till exempel i form av guldsmycken, bestick eller tandguld. Många gånger kan detta guld vara sånt som glömts bort, eller som inte används. Detta i kombination med att guldkurserna är höga har gjort att många väljer att sälja sitt guld.

Guldhandlare är inget nytt fenomen. Guld har köpts och sålts i många många år; på marknader, privatpersoner emellan, till fysiska butiker och guldsmeder. Alla former av den ädla metallen är attraktiva på marknaden, vare sig det rör sig om trasiga smycken, tandguld eller investeringsguld av hög kvalitet. Bortsett från eventuellt samlarvärde är det guldhalten som bestämmer priset och det är rent guld (24 karat) som är värt mest (se nedan). Nu har man även börjat köpa och sälja guld på nätet. Internet underlättar försäljningen, och har gjort att många väljer att sälja guld och använda pengarna till något annat.

Vad innebär olika karathalter på guld?

Ordet karat kommer från att man förr i tiden värderade guldmynt efter hur stor guldhalten i myntet var. Ju högre guldhalt, desto värdefullare var myntet! Karathalten lever kvar; på grund av den långa traditionen anges ett föremåls guldhalt fortfarande i karat istället för exempelvis procent.

När man talar om Karathalt så menar man alltså halten av guld i legeringen. 24 karat guld motsvarar rent guld. Alltså, om du har en legering på 1 karat, så är den totala guldvikten en tjugofjärdedel av den totala vikten på föremålet.

När man tillverkar guldsmycken t.ex. så är smyckena inte gjorda av 100% rent guld. Man använder sig av så kallade legeringar: En legering är en blandning av olika ämnen, där minst ett av ämnena i blandningen består av en metall. Anledningen till att man använder sig av legeringar är bla för att få ett hårdare material att jobba med. Eftersom guld är den mjukaste metallen som finns tillsätter man ofta koppar och/eller andra metaller för att förbättra hållbarheten.

Vanliga guldmynt som brittiska Sovereigns, amerikanska Gold Eagles och den sydafrikanska Krugerranden innehåller exempelvis koppar, men det finns också guldmynt med nästan 100% renhet, som Gold Maples från Kanada. Historiska guldmynt består nästan uteslutande av legeringar. I smycken är 18 karat (75% guld) den vanligaste halten, men lägre halter ända ner till 9 karat (37,5% guld) är också vanliga. Det finns alltså goda skäl till att smycken och mynt inte är gjorda av rent guld, eftersom de då blir alltför mjuka.

Läs mer om hur man värderar olika guldföremål här.