Att sälja guld på nätet

Guld är en mycket värdefull metall och efterfrågan finns alltid. Just nu är guldpriset dessutom på en historiskt hög nivå och därför är det idag många som funderar på att sälja sina trasiga eller oanvända guldsmycken.

Det finns flera aktörer på nätet som gärna köper upp ditt oanvända guld och omsätter det, vilket kan vara ett enkelt att tjäna pengar utan ansträngning. Att sälja sitt guld på nätet är en metod som blir allt mer populär eftersom det är så enkelt. Dessutom får man ofta bättre betalt för sina guldföremål.

Skillnader mellan att sälja guld på nätet eller i fysisk butik

Pantbanker och guldsmeder tar nästan alltid emot guldartiklar, men de har som regel stora marginaler att ta hänsyn till. Detsamma gäller kringresande guldhandlare, som har stora variationer i hur mycket de betalar per gram och därför ibland blir kritiserade för att betala för lite. Med några enkla sökningar på Internet är det lätt att ta reda på aktuellt guldpris och dessutom sälja guld för bästa möjliga vinst. Till skillnad mot den fysiska marknaden är det precis som i andra sammanhang större konkurrens och prispress på nätet.

Hur går det till?

De flesta seriösa aktörer använder sig av en likande process, där man fyller i ett enkelt formulär online och sedan får instruktioner och brev utskickade utan kostnad. Med tanke på säkerheten bör breven alltid vara REK och man ska också ha en försäkring som med god marginal motsvarar föremålens värde.

Nästa steg i försäljningsprocessen är som regel att köparen kontrollerar guldets karathalt, d.v.s. renhet. Den högsta halten är 24 karat, vilket betyder att föremålet nästan uteslutande består av guld. Det aktuella guldpriset baseras alltid på rent guld, så det är inget konstigt med om handlaren betalar mindre för föremål som har en lägre guldhalt. Därefter vägs guldet innan värdet slutligen bestäms. Som säljare meddelas du sedan om priset och får möjlighet att sälja eller begära att varan skickas tillbaka.

Viktigt att tänka på

Om du själv har planer på att sälja guld på nätet kan det vara bra att jämföra olika aktörer – vilket guldpris handlaren betalar per gram och vilka kostnader som tillkommer i form av frakt och administration. Det ska inte spela någon roll om guldföremålet är trasigt – det är guldinnehållet som är relevant. Om det däremot handlar om samlarobjekt eller antikviteter bör man vända sig till någon som kan värdera hantverket och inte bara tar hänsyn till vikt och karathalt.

Tips för dig som tänkt att sälja guld på nätet

Några andra tips för den som ska sälja guld online är bland annat att bara vända sig till etablerade guldköpare. När det handlar om större summor som ska omsättas är det naturligtvis viktigt att man kan lita på det företag man vänder sig till och inte bara titta på vem som ropar guld köpes högst. Därför kan det vara en bra idé att leta upp recensioner eller omdömen om företaget från tidigare kunder. Företaget ska även ha alla de tillstånd som behövs och kunna erbjuda fullgod försäkring för transporten.