Guld värde – Så bestäms värdet på guldföremål

Allt som glimmar är inte guld, som det heter. Men talesättet är inte speciellt hjälpsamt när det gäller att faktiskt värdera guld i dess olika former. Har man tänkt sälja eller köpa guld är det bra att känna till några av de tester och procedurer som används vid värdering av guld .

Karat: Guldets renhet

Många blir besvikna när deras guldföremål och guldsmycken inte värderas så högt som de hade tänkt sig, men då måste man ta i beaktande att det är guldhalten, eller renheten, som är avgörande för vad man får för pris vid en guld värdering.

Exempelvis betyder 24 karat att guldets renhet är så bra som den kan bli, 99,9%. 18 karat betyder att legeringen innehåller 75% guld, d.v.s. guldets renhet är 75%. 14 karat innehåller 58,5% rent guld, medan 9 karat endast innehåller 37,5% guld. Om uppköparen erbjuder till exempel 350 kr per gram och man säljer guld av den senare typen så kan man naturligtvis inte räkna med att få ut det maximala guldpriset per gram.

Legeringar och trasiga smycken

Färgen på guldet har ingen egentlig betydelse för kvaliteten, utan är ett resultat av att man blandat guldet med andra metaller för att få fram en önskvärd nyans. Rodium används i guldsmycken för att få fram vitt guld, medan koppar används för att få en mer rödaktig nyans. Säljer man guldet till en seriös köpare på Internet har det heller ingen betydelse om föremålet är trasigt, eftersom det ändå kommer att smältas ner och säljas vidare.

Syra och magneter testar guldets värde

Guld är inte magnetiskt, så använder man en magnet på guldet och den fungerar kan man i alla fall vara övertygad om att det inte är rent guld. Tar man med guldet till en juvelerare kommer han eller hon att titta efter stämplar i föremålet, men det är inte det enda eller det säkraste sättet att fastställa guldhalten. Det går även att applicera syra på guldet som ändrar färg beroende på guldhalten. I den proceduren ingår även att skrapa föremålet för att försäkra sig om att det inte bara är ytan som är täckt av guld.

Syratest har används länge och sådana test går även att köpa för att använda själv, förutsatt att man är försiktig. Som bekant går det att använda ”kungsvatten” (en blandning av salpetersyra och saltsyra) för at bestämma guldets renhet, eftersom det är den enda lösningen som har förmågan att lösa upp guld eller platina. Genom att skrapa av en bit guld och testa det med kungsvatten går det att avgöra guldhalten genom att mäta hur lång tid det tar för guldet att lösas upp. Ju längre tid det tar, desto renare är guldet.

För att få en så säker värdering på guld som möjligt är det däremot alltid bäst att vända sig till en trovärdig expert.