Vitt, gult, och rött guld – vad är skillnaden?

Guld är förstås också en färg – ”guldfärg” – men det går att få fram olika nyanser genom att blanda (legera) det med andra metaller. Faktum är att nästan alla guldsmycken som säljs idag består av guld i kombination med andra metaller, framförallt koppar. Det beror först och främst på att guld är en ovanligt mjuk metall som behöver legeras för att motverka repor. Rent guld (24 karat) är alltså ganska sällsynt i smycken. Istället använder man betydligt oftare guldhalten 18 karat, som består av 75 % guld (eller 18/24). Den eller de metaller som utgör resterande 25 % kan sammansättas så att de förändrar guldets utseende.

Gult och rött guld

Den naturliga, gulaktiga färgen som vi känner igen och kallar för gult guld kan få annorlunda nyanser genom att man justerar sammansättningen mellan huvudingredienserna guld, silver och koppar. En större andel koppar resulterar i en rödaktig ton, som tilltar med mängden koppar. Är det däremot mer silver än koppar i legeringen blir guldet istället successivt ljusare.

Så länge legeringen har en liten andel koppar behåller guldet sin naturliga färg, men den förändras med högre halter. Så kallat rött guld får man fram genom att använda hälften guld och hälften koppar. Med en inblandning av silver i det röda guldet får det istället en ljusare ton med en nyans av rosa – ett inslag som kan förstärkas ytterligare genom att byta ut silvret mot aluminium.

Om man byter ut den stora andelen koppar mot lika mycket silver blir guldet ljusgult eller grönaktigt (”grönt guld”). Den grönaktiga färgen ser man sällan på dagens guldsmycken, men den var vanlig förr i tiden tack vare den naturligt förekommande legeringen elektrum.

Vitt guld

I motsats till rött och gult guld, som brukar bestå av varierande mängder guld, silver och koppar, är det inte lika självklart vad vitt guld består av. Vilken ljus metall som används beror delvis på vilka övriga egenskaper man är ute efter. Exempelvis blir legeringen guld/nickel hård och passar bra till smycken, men allergiproblemet har gjort att nickel inte används i svenskt vitguld längre.

Istället används ädelmetallen palladium, som visserligen gör legeringen mjukare men inte heller ger några allergiska besvär. Platina, som är en ungefär lika dyr och ovanlig ädelmetall som guld, kan tillsättas för att öka hållfastheten. En stor del av de smycken som görs i vitt guld pläteras även med rodium (ännu en ljus ädelmetall).

Svart, lila och blått guld

Förutom de vanliga gyllengula, rödaktiga och vita varianterna går det att framställa guldlegeringar i mer udda nyanser. En av de mer uppseendeväckande är svart guld, som framställs genom att guldet pläteras med svart rodium, alternativt laserbehandlas för att få fram en svart yta.

Andra ovanliga varianter är lila och blått guld, som egentligen inte är legeringar utan intermetalliska föreningar. Lila guld framställs i kombination med aluminium och blått guld med indium. Gemensamt för båda varianterna är att de är sköra och svåra att använda i traditionellt smide. Därför är det vanligare att blått och lila guld formas till ”ädelstenar” för infästning i traditionella smycken.

För den som ska sälja guld på nätet idag spelar det mindre roll vilka de övriga metallerna är eller vilken färg det är på guldet, eftersom det är finvikten som avgör priset.

Hämta dagens guldpriser hos olika guldhandlare genom att klicka på knappen till höger!