Snabba pengar…eller?

Har du en gång bestämt dig för att sälja guld så vill du naturligtvis ha betalt så snart som möjligt. De flesta guldköpare har förstått detta och marknadsför sig med budskap om pengar mer eller mindre snabbt. Här finns anledning att hålla ögonen öppna för vad som kan vara rimligt – och för vad som kan anses vara oseriöst.

24-timmarsregeln

Just för den som har bråttom och behöver pengar snabbt är det kanske extra viktigt att tänka efter före och se till att inte bli lurad, vilket tyvärr händer på guldmarknaden trots allt bättre kontroller. Som bekant finns det mycket pengar i guld och det har en tendens att locka till sig skojare. Det vanligaste problemet är däremot inte rena lurendrejerier utan företag som betalar alltför lite för guldet. Sådana handlare kan som tur är undvikas med lite efterforskningar innan man skickar iväg något guld.

I stora drag kan man säga att gränsen för det seriösa går vid betalt inom 24 timmar efter värdering (förutsatt att värderingen inte sker inför en helg eller helgdag då det självklart kan dröja några dagar pga. att bankerna håller stängt). Här hittar vi också de flesta guldköparna. Tiden räknas i dessa fall från det att ditt guld tagits emot och guld värde är fastställt och du meddelats ett pris via t ex mobil och e-post.

En seriös guldköpare låter dig också välja hur du vill att pengarna ska betalas ut, till exempel om du vill få dem utbetalda via avi eller bankkontoöverföring. Det kan vara bra att känna till att det sistnämnda alternativet är det i särklass snabbaste.

Lovar runt, håller tunt

Vissa guldköpare försöker locka till sig säljare med löften om ”snabb utbetalning” utan att nämna en exakt tid. Ibland kan du få vänta veckor innan du får pengarna enligt de rapporter, media och forum vi tagit del av. Det du alltid bör leta efter är ”Pengar inom 24t” och inte ”Snabb utbetalning” som kan betyda precis vad som helst!

Kontant betalning på plats

Något annat som kan vara värt att se upp med är kontant betalning på plats, även om det låter som det i särklass bästa alternativet för att få in snabba pengar. Säljer man till första bästa handlare som betalar kontant får man ingen möjlighet att tänka efter och jämföra guldpriser. Vissa som sålt guld har upptäckt i efterhand att de hade fått mer än dubbelt så bra betalt från en guldköpare på nätet – bara genom att vänta något dygn extra.

Att gå till en kringresande handlare är inte nödvändigtvis fel, men det finns de som blivit lurade, så det är extra viktigt att kolla upp handlaren i förväg och se till att de i första hand har tillstånd, men även en transparent process för värdering och betalning.

Visst fungerar det!

Avslutningsvis kan vi bara bekräfta att ja, när det kommer till sätt att tjäna snabba pengar så är guldförsäljning – i motsats till väldigt många andra alternativ – en metod som fungerar alldeles utmärkt. Guld har trots allt varit pengar i tusentals år och fyller delvis samma funktion idag. Trots att metallen sedan länge ersatts av mer praktiska valutor är det inga som helst problem att växla den ena mot den andra. Även guld som för närvarande befinner sig i trasiga smycken i någon byrålåda är fortfarande guld och är aldrig någonsin värdelöst! Att guldpriset är historiskt högt är ett annat bra argument för att byta sina oanvända gamla smycken mot pengar.

Av samma anledning ska man däremot inte ha så bråttom med guldförsäljningen att man får alldeles för lite betalt. Dessutom är det ändå sällan nödvändigt att vänta särskilt länge, eftersom seriösa handlare på Internet agerar både snabbt och säkert.