Pris på guld

Priset på guld bestäms av flera olika faktorer, men olika handlare ger även olika pris på guld.

Lättare hitta priset på guld med Guldpriset.nu

När du har guld att sälja gäller det självklart att få så bra betalt som möjligt, men samtidigt vill man inte bli lurad! Därför är det viktigt att man noggrant jämför guldköparna innan man väljer vem man vill sälja till. Detta är något vi hjälper dig med!

Vi försöker alltid att uppmuntra våra besökare att jämföra så många olika alternativ som möjligt då det är mycket svårt för oss att ge en fullständig bild över guldmarknaden i hela vårt land.

Klicka på ”jämför guldpris” knappen för att enkelt och snabbt ta reda på priset på guld som erbjuds av några av Sveriges största guldhandlare.

Många köpare på marknaden

Eftersom guldet ökat så mycket i värde under de senaste åren har det tillkommit många nya guldhandlare – inte minst på Internet. Därför gäller det att skilja agnarna från vetet när man jämför guldsajter. Exempelvis är det viktigt att guldhandlaren man vänder sig till är registrerad hos polisen (det är alla som listas på Guldpriset.nu).

En annan avgörande faktor är att företaget håller vad det lovar. Det är många som lovar ett högt pris för ditt guld, men sedan behåller en stor del av förtjänsten i form av administrativa avgifter eller fraktkostnader. Snabb och effektiv betalning är också en viktig del av en lyckad guldförsäljning. Sist men inte minst måste ett värdeföremål som skickas per post alltid vara välförsäkrat – något som vissa guldhandlare kan vara mindre noga med.

Viktigt med ett tydligt guldpris

När man jämför guldpriset hos olika handlare gör man det som regel i 24 karat – d.v.s. rent guld (99,9%). Det högsta priset som erbjuds av respektive handlare gäller alltså av naturliga skäl rent guld. Smycken däremot, har nästan alltid en lägre karathalt.

Eftersom guld är en mycket mjuk metall brukar det kombineras med andra metaller (legering) för att öka hållfastheten. Därför ska man inte bli förvånad om guldpriset per gram blir lägre än det högsta priset som anges, men de mer seriösa handlarna är även tydliga med hur mycket man betalar för lägre guldhalter.

Varför varierar guldpriset?

Det finns många olika faktorer som inverkar på dagens guldpris. Sedan guldmyntfoten togs bort är det världsmarknaden som bestämmer vad guldet skall kosta från dag till dag. Tillgång och efterfrågan är med andra ord A och O. Vad gäller guld är tillgången högst begränsad – det utvinns visserligen nytt guld, men den största mängden är redan ovan jord och i cirkulation. Enligt en uppskattning skulle allt guld på jorden (ovan jord) rymmas i en kub på ca 20 x 20 meter. En otroligt liten mängd jämfört med nästan alla andra metaller!

På grund av sin förhållandevis konstanta mängd är guldet en eftertraktad investering som skydd mot inflation när ekonomin är i botten. Det är en av anledningarna till att guldet ökat så mycket i pris den senaste tiden, samtidigt som metallen har använts och fortsätter att användas i smyckestillverkning och inom industrin. Exempelvis har de stora tillväxtländerna Kina och Indien ökat sin guldkonsumtion, vilket också pressar upp priset per gram.

Som tur är kan guld i exempelvis gamla smycken återanvändas, vilket betyder att det idag snabbt går att omsätta sitt guld i pengar och få bra betalt.

Skäl att sälja nu

Sälja guldsmycken som inte används är rätt smart – om inte annat för att ersätta dem med användbara guldsmycken. Mer vanligt är förstås att säljaren vill ha kontanter för guldet, vilket också är helt rätt i dagsläget eftersom priset på guld, justerat för inflation, är det högsta på 30 år. Det är däremot viktigt att inte rusa iväg och sälja till första bästa guldhandlare. Använd Guldpriset.nu för att jämföra priser och ta reda på mer först!