Sälja guldsmycken – några saker att tänka på

Att sälja sina oanvända eller trasiga guldsmycken är väldigt lukrativt för tillfället eftersom guldpriset är historiskt högt. Det finns många uppköpare idag som arbetar uteslutande med just privat guld och omsätter det på marknaden mot en viss marginal. Därför kan det också vara svårt att hitta rätt, så här kommer några tips för dig som funderar på att sälja guldsmycken.

Omsätt oanvända guldsmycken i pengar

Har du guldsmycken som samlar damm i en byrålåda så kan det vara läge att omsätta dem i pengar. Eftersom priset på guld och andra ädelmetaller är högre nu än det varit på länge får du också mycket bättre betalt än tidigare vid en försäljning. Uppköparna av ädelmetall köper som regel upp guld för att smälta ner det och sälja det vidare – därför är det mindre intressant om smycket är trasigt eller i dåligt skick i övrigt. Att sälja guldkedja, armband eller annat smycke som gått sönder påverkar alltså inte priset. Å andra sidan får man inte bättre betalt för ett vackert hantverk eller affektionsvärdet i en guldring.

Pantbanken eller Internet

Att gå till pantbanken för att exempelvis sälja guldklocka är kanske det första alternativet för många, men det behöver inte vara det bästa (förutsatt att man inte planerar att lösa ut smycket igen). När man säljer sina guldsmycken till en specialistuppköpare kommer de istället att värderas efter det aktuella världsmarknadspriset, vilket kan vara en avsevärt högre summa än vad en trasig guldklocka inbringar på pantbanken eller hos guldsmeden.

Det gäller bara att hitta rätt köpare, eftersom det i takt med att guldpriset ökat också blivit vanligare att den som säljer inte får rätt pris. I de flesta fall lönar det sig att jämföra olika företag som köper upp guld. Numera finns det även pålitliga aktörer på Internet som köper guldsmycken av privatpersoner. Man får då skicka guldsmycket med ett försäkrat, rekommenderat brev till handlaren, som värderar föremålet efter guldhalt och vikt.

Säkerhet

Säkerheten är oklanderlig hos seriösa handlare, men det är viktigt att se till att man säljer till ett etablerat företag. Det kan också vara bra att få sina guldsmycken värderade av en guldsmed innan man börjar jämföra priser. På så sätt försäkrar man sig också om att det inte finns något särskilt värde i smycket utöver guld värde.

Oavsett om man är i akut behov av pengar eller inte så gör ett smycke som aldrig används ingen nytta i ett skrin eller en låda. Med tanke på rådande priser kan det omvandlas till snabba pengar som man har större nytta av någon annanstans. Om du funderar på att sälja guldsmycken så rekommenderar vi självklart att ni klickar på ”hämta guldpriser” till höger för att få mer information om vilken guldköpare som betalar det bästa guldpriset just nu!