Så väljer du rätt guldköpare

Att välja rätt guldköpare kan vara svårare än man kan tro. Det är lätt att enbart gå på höga guldpriser som guldköparna lockar med. Men du bör också vara medveten om att det kan finnas fallgropar.

Se upp för smältavgifter

Vissa guldhandlare tar ut så kallade smältavgifter med motiveringen att guld ”dunstar och försvinner” vid nedsmältning. I praktiken är det andra metaller, slaggprodukter, som tas bort vid denna hantering. Något som guldköparen redan tagit hänsyn till i sin prissättning av guldpriset. Exempel finns på guldköpare som tagit smältavgift på 24 karats guld, vilket visar att detta är ett dolt sätt att öka sin egen vinstmarginal. Rent lurendrejeri, alltså.

Returavgifterna

Vissa guldköpare har betydligt högre returavgifter och tuffare villkor än andra. Man utnyttjar det faktum att folk i allmänhet inte tar sig tid att läsa igenom avtalstexter med finstilta eller snåriga villkor när de ska sälja guld. Hos de allra flesta guldköpare får du betala mellan 75 – 300 kronor lite beroende på om du vill få din retur försäkrad eller oförsäkrad.

Kampanjpris och ordinarie pris

De flesta stora guldhandlare på internet har två guldprislistor. Ett ordinarie guldpris baserat på den aktuella guldkursen, samt ett kampanjpris som bygger på att du är snabb. Oftast behöver du skicka in ditt guld med vändande post för att få kampanjpris på guldet. Vilka tidsramar du får som säljare kan variera, likaså hur generös köparen är i sin bedömning när ditt guld skulle komma in en dag sent. Ring gärna och ställ frågan innan du väljer guldköpare, det kan skilja många kronor mellan kampanj- och ordinarie prislistor! Om du är någon dag sen när du inser detta går det ofta bra att kontakta resp. guldhandlares kundservice och begära någon dags anstånd, om inte, välj en annan guldköpare!

Värderingsavgift

När guld köpes är det vanligt att ta ut en värderingsavgift. I praktiken har de flesta seriösa guldköpare väldigt lika guldpriser i slutändan med några undantag, men med stora skillnader i avtalen att att många lägger värderingsavgiften skymd på undersidor och/eller i sina villkor. Vissa anser att avgiften är onödig vid höga karathalter, medan andra guldhandlare tar ut en värderingsavgift på samtliga karathalter. Denna avgift påverkar naturligtvis slutsumman vid en försäljning, så kontrollera alltid noga.

Begränsningar

Då ett flertal guldköpare idag erbjuder priser på 24 karats guld som faktiskt är över marknadspris inför de ofta begränsningar. Att de betalar priser utöver världsmarknadspriset är självklart inget någon av de önskar men konkurrensen driver upp priset och ingen vill vara sämre än den andra. Detta kan du dra nytta av även om just 24k är en väldigt ovanlig karathalt på smycken.