Världens märkligaste guldföremål

Guld är den i särklass mest åtråvärda av alla våra metaller, men betyder det att allt som är gjort av guld väcker habegär? Inte nödvändigtvis – det finns en hel del märkliga och ibland ganska smaklösa prylar som man försökt piffa upp med en ”gyllene touch”. Här listar vi några av dem.

Ätbart guld

Chokladpudding med guldstoft
Guldet är en mjuk och formbar metall och mycket små mängder kan pressas ut till stora blad. Därför går det att göra väldigt små flingor eller tunna blad som kan ätas. Det är inte giftigt, men knappast särskilt näringsriktigt heller, så i första hand används det bara som (ätbar) dekoration på exempelvis desserter. En restaurang i New York serverar exempelvis en chokladpudding dekorerad med guldstoft till besökare som har råd spendera över 26 000 dollar på en efterrätt.

Den gyllene toaletten

Toalettstol i guld
Att äta guld är nog bokstavligt talat ganska smaklöst, men höjden av smaklöshet uppnår ändå toaletten som tillverkats av rent guld. Skapelsen står hos Hang Fung Gold Technology Group i Hong Kong och är naturligtvis den dyraste av sitt slag (listad av Guiness rekordbok). ”Tronen” går att spola och använda – dock ej av eventuella turister. Toaletten är en del av ett helt badrum som inretts i 24-karats guld, och även om inte ägaren betalade dagens guldpris är det förmodligen världens dyraste badrum.

Cykel Deluxe

Guldcykel  från Aurumania
Har man inte råd med en hel bil i guld, eller föredrar mer miljövänliga transportmedel, går det även att beställa en cykel från företaget Aurumania, som specialiserat sig inom något av en nischmarknad, nämligen kristallutsmyckade guldcyklar. För 80 000 euro får man en handbyggd tvåhjuling som pläterats med 24-karats guld och dekorerats med 600 kristaller från Swarovski.

Världens dyraste iPhone

Iphone 4S i guld
Ibland är det ett irritationsmoment att teknikutvecklingen går så fort, speciellt för den som investerat i världens dyraste mobiltelefon. Än så länge är ”iPhone 4S Elite Gold” modern, men det kommer gissningsvis att svida när det är dags att uppgradera telefonen man köpt för 6 000 000 brittiska pund. Det är visserligen inget problem som kommer att drabba särskilt många, och definitivt ingen fattig. Upplagan är begränsad till endast två exemplar. iPhone 4S Elite Gold har naturligtvis ett skal av rent guld och har utsmyckats med hela 500 diamanter.

Ett kungligt Nintendo

Kungligt Nintendo i Guld
Spelutvecklaren THQ kom på det perfekta sättet att skaffa publicitet kring sitt spel ”Big Family Games” till Nintendo Wii: De lät tillverka en guldpläterad variant av spelkonsolen och skickade iväg den till Buckingham Palace som en gåva till drottningen av England. Om drottning Elizabeth fick någon glädje av spelet förtäljer inte historien, men det fick ganska dåliga betyg av kritikerna.

Extrautrustad Porsche 911

Porsche 911 i guld
För en betydligt högre summa än det vanliga metallictillägget kan man låta plätera sin Porsche i 22-karats guld. Den gyllene Porschen kommer från Ryssland och är täckt i drygt 18 kilo guld. Inte bara chassit är draperat i guld, utan även andra delar av bilen som fälgarna, dörrhandtagen, avgasröret och instrumentpanelen.