Världens rikaste guldgruvor

Alla vet vad guld är och att det är värdefullt. Dessutom känner de flesta till att man bryter guld i gruvor eller vaskar fram det i vattendrag, men var nytt guld utvinns idag är inte allmän kännedom.

Guld kan brytas i både underjordiska gruvor och dagbrott, eller vara en biprodukt vid utvinning av andra metaller, men eftersom vi idag har det högsta guldpriset på länge gör den renodlade guldgruvan skäl för sitt namn. Traditionell guldvaskning är å andra sidan sällan kommersiellt gångbart längre annat än som turistattraktion.

Guld är som bekant sällsynt och det krävs stora resurser för att utvinna små mängder. Därför går det att mäta en guldgruvas värde, inte bara i hur mycket guld som finns i marken, utan även hur mycket guld som går att utvinna per ton schaktmassa (samt ett antal andra faktorer). Men mätt i totala reserver ligger följande guldgruvor bra till:

Withersrand Basin: Gruva, Sydafrika
I Johannesburg, Sydafrika ligger Withersrand Basin, som är den största guldfyndigheten genom tiderna. Enligt vissa beräkningar kommer nästan hälften av allt guld som någonsin utvunnits härifrån. På 70-talet stod gruvan för en majoritet av världens guldproduktion – en produktion som fortfarande pågår i otroligt djupa och vidsträckta gruvgångar. Det tar omkring två timmar för en gruvarbetare att ta sig tillbaka till ytan från de djupaste schakten i Withersrand Basin.

Grasberg: Dagbrott, Indonesien
Grasberg är ett dagbrott som ligger svårtillgängligt på 4 500 meters höjd i Iran Jaya, Indonesien. Dagbrottet är världens största guldgruva och den tredje största koppargruvan. Den producerar också en hel del silver. Ur själva dagbrottet bryts 225 000 ton malm dagligen som raffineras till ädla och industriella metaller. Dessutom har Grasberg underjordisk verksamhet. Totalt producerades 610 800 ton koppar, 174 458 971 gram silver och 58 474 392 gram guld under 2006 (rapporterat).

Murantau: Dagbrott, Uzbekistan
Murantau drivs av statliga Navoi Mining i Uzbekistan och ligger ca 40 mil väster om huvudstaden Tashkent. Fyndigheten upptäcktes 1955 av dåvarande Sovjetunionen och producerar fortfarande stora mängder guld. Den exakta mängden som producerats under de senaste åren är okänt, men gruvan stod tidigare för en tredjedel av Sovjets guldproduktion. Idag samarbetar Uzbekistan istället med det amerikanska gruvföretaget Newmont Mining.

The Super Pit: Dagbrott, Australien
The Super Pit är som namnet antyder ett superstort hål i marken – eller världens störta dagbrott – och återfinns i Kalgoorlie, Australien. Hålet täcker flera kvadratkilometer och är tillräckligt stort för att synas från rymden. Gruvans historia sträcker sig mer än 100 år tillbaka i tiden och har haft verksamhet både under och ovan jord. Efter att gruvan tömts på resurser ca 2017 kommer den att fyllas med grundvatten – en process som beräknas ta 50 år.

Yanacocha: Dagbrott, Peru
Ett annat gigantiskt dagbrott är Yanacocha, som ligger högt upp i Anderna i norra Peru. Till ytan täcker området hela 251 kvadratkilometer, men det består inte av ett enskilt ”stort hål” som Super Pit. Man har hittills utvunnit guld till ett värde av sju miljarder dollar, vilket gör guldgruvan till en av världens mest lönsamma, och på grund av det höga guldpriset per gram idag är den mer lönsam än någonsin.

Amerikanska Newmont Mining driver gruvan tillsammans med Peruanska Buenaventura, men det har varit en hel del bråk om vem som ska få utvinna guld i Yanacocha. Det statliga franska gruvbolaget BRGM hade också en del i gruvan, men blev utmanövrerat av Newmont och Buenaventura i en härva av spionage och intriger. Området plågas också av miljöproblem på grund av gruvan.